BOOG Borstkanker Onderzoek Groep

BOOG BESTUUR

Het BOOG-bestuur bestaat uit een multidisciplinaire groep medische specialisten, die allen nauw betrokken zijn bij de behandeling van patiënten met borstkanker. In het bestuur is ook een financieel deskundige opgenomen.

Het bestuur van de stichting bestaat uit de volgende leden:

  • Drs. Carmen van der Pol (chirurg), bestuurslid, 
  • Dr. Willemien Menke-van der Houven van Oordt (medisch oncoloog), vice voorzitter en secretaris
  • Dr. John Maduro (radiotherapeut), penningmeester
  • Dr. Joan Heijns (internist-oncoloog), bestuurslid
  • Mr. drs. Peter Baars (fiscaal jurist), bestuurslid en fondsenwerving

 

De bestuursleden van Stichting BOOG krijgen geen vergoeding voor hun activiteiten als bestuurslid.

Drs. Carmen VAN DER POL

voorzitter

Carmen van der Pol is als oncologisch chirurg verbonden aan het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp. Na 7 jaar perifeer werken in een STZ ziekenhuis was zij verbonden aan het UMC Utrecht Cancer Center tot jan 2018. Na veel geleerd te hebben op het gebied van doen van wetenschappelijk onderzoek, koos zij bewust om in een grote perifere praktijk, aan ‘de kant van de aantallen’, haar ‘klinische hart’ en de research te dienen. Inclusie van vele patiënten in studies is de key voor ontwikkeling en innovatie. Het moet een uitzondering en goed onderbouwd zijn dat een patiënt niet gevraagd wordt deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Ik ben enorm gedreven om het hele mammateam mee te slepen in het belang van wetenschappelijk onderzoek. Het gepaste moment van vragen, de manier waarop en de juiste uitleg moeten in gezamenlijke besluitvorming met de patiënten leiden tot vele inclusies van patiënten in studies! Goede samenwerking van academische centra met de periferie is van groot belang voor vooruitgang in de behandeling van borstkanker!

Dr. Joan HEIJNS

bestuurslid

‘Als internist oncoloog in het Amphia ziekenhuis te Breda wordt ik dagelijks geconfronteerd met mensen die getroffen worden door borstkanker. Gelukkig kunnen we een groot deel van deze patiënten genezen. Maar elke patiënt die overlijdt aan de gevolgen van borstkanker is er een teveel.

Het is van groot belang onderzoek te blijven doen, zodat elke patiënte de behandeling krijgt die zij nodig heeft en bij haar past, met zo min mogelijk schade.

Daarnaast dragen grote landelijke onderzoeken bij aan kwaliteit en uniformiteit van de behandeling van borstkanker in Nederland.´

Dr. Willemien MENKE- VAN DER HOUVEN VAN OORDT

vice voorzitter en secretaris

Ik ben sinds 2011 als staflid verbonden aan de afdeling medische oncologie van AmsterdamUMC- locatie VUMc. Na een eerdere opleiding biologie, PhD en zelfs een postdoc positie, ben ik opnieuw in de collegebanken gegaan om mijn wens om oncoloog te worden te verwezenlijken. De behandeling van patiënten met borstkanker en endocriene tumoren vormen mijn dagelijkse klinische praktijk. Daarnaast maak ik deel uit van ons fase 1 team. Ik hecht er veel waarde aan om samen met de patiënt gedurende het ziektebeloop de diverse behandelkeuzes goed af te wegen. Wetenschappelijk gezien ligt mijn focus op het gebruik van moleculaire beeldvorming (mbv PET-imaging). Enerzijds, voor de diagnostiek en voorspellen van respons mbv FES-PET/FDG-PET bij patienten met borstkanker, en anderzijds binnen het fase 1 onderzoek waarbij de opname van medicijnen in de tumor en de rest van het lichaam in beeld gebracht wordt. De laatste jaren heeft mijn speciale aandacht daarbij het onderzoeken van tracers die bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe immuuntherapie en de respons predictie van de reeds beschikbare immuuntherapieën behandelingen.

Dr. John MADURO

penningmeester

Radiotherapeut oncoloog John Maduro is werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Naast zijn rol als penningmeester van BOOG is hij lid van het NABON bestuur en van het platform kinderradiotherapie. Ook is hij voorzitter van het Landelijke Platform radiotherapie mammacarcinoom. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat protonentherapie aanbiedt. John Maduro is daar zeer nauw bij betrokken.

Mr. drs. Peter BAARS

bestuurslid en fondsenwerving

De enige niet-medicus in het bestuur. Fiscaal jurist en voormalig maatschapsvoorzitter bij NOB/NIVRA belastingadvies- en accountantsgroep WOB. Na een sabbatical van een jaar het roer omgegooid: naast zijn adviseurschap voor bedrijven en topsporters organiseert hij ook pelgrimstochten en retraiteweken in Noord-Italië. Zijn betrokkenheid bij BOOG? “Een nauw familielid heeft borstkanker gehad”. En glimlachend: “Nu komt de ervaring uit mijn adviseurschap goed van pas bij de fondswerving voor BOOG.”

Personeel

De Stichting BOOG heeft geen personeel in dienst en wordt secretarieel ondersteund door Boog Study Center BV. De directeur van Boog Study Center BV is mw. Dr. Elise van Leeuwen-Stok.