BOOG Borstkanker Onderzoek Groep

Het SONIA Studieteam
Nederlandse onderzoekers hebben laten zien dat later starten en korter behandelen met een zogenoemde CDK4/6-remmer net zulke goede uitkomsten geeft bij patiënten met uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker als een langdurige behandeling. De resultaten zijn maandag 5 juni gepresenteerd op het congres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) in Chicago.
De EyeOn Croy Nightrun was een geweldige avond vol enthousiasme en steun voor BOOG
Tien jaar geleden (2013) begon EyeOn we met de eerste editie van de Nightrun, dit is het jaar van de 8e editie! Ze gaan er weer voor om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor BOOG. je kunt meedoen!
De hoofdanalyse van de BOOG 2009-03 DCIS-study is gepubliceerd in het gezaghebbende internationale medisch wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. In deze internationale gerandomiseerde fase-III- studie is de waarde van een boost-bestraling op het tumor bed (16 Gy in 8 fracties) zowel na gehele borstbestraling (WBI) in een conventioneel schema (50Gy in 25 fracties als na WBI met hypofractionering (het verminderen van aantal fracties,42,5 Gy in 16 fracties) onderzocht bij hoog risico Ductaal Carcinoma In Situ (DCIS).
Patiënten met cT1-2N1 borstkanker die behandeld zijn met neoadjuvante chemotherapie, hebben na minder uitgebreide bestraling een lage recidiefkans. Bij patiënten die bestraald werden volgens een consensus-based richtlijn kwam de ziekte niet vaker of eerder terug dan verwacht. In de eerste vijf jaar na de behandeling kreeg 2,2 procent van de patiënten te maken met terugkerende borstkanker.
This years’ Cost-effectiveness Award goes to Standard Treatment or Active Surveillance of Low-Risk Ductal Carcinoma In Situ in the LORD-trial from Antoni van Leeuwenhoek, Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG) and BVN - Borstkankervereniging Nederland.
Bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker kan een zogeheten CDK4/6-remmer het effect van hormoontherapie versterken. Werkt dat het beste aan het begin of kun je het geneesmiddel ook later toevoegen? De SONIA-studie zoekt dit uit. Het projectteam ontving op 31 maart 2022 een ZonMw Parel voor hun succesvolle studie-aanpak.
Vandaag is het Wereldkankerdag. Wereldwijd wordt er stilgestaan bij de impact van kanker. In Nederland bieden zorgorganisaties gratis (online) activiteiten aan voor iedereen die te maken heeft met kanker.
Vandaag is de nieuwe European Clinical Trial Regulation ingegaan en daarom heeft de DCRF Academie onze collega Susan van den Berg geïnterviewd over onze eerste ervaringen met de nieuwe VGO-procedure.
KWF Kankerbestrijding en Pink Ribbon hebben op maandag 1 oktober de derde editie van Vraag Vandaag uitgezonden. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van borstkankeronderzoek en -behandelingen en de meest voorkomende feiten en fabels over borstkanker werden besproken met deskundigen.
De BOOG doet o.a. onderzoek naar een nieuwe behandeling met immuuntherapie voor patiënten met uitgezaaide triple negatieve borstkanker. De behandeling met immuuntherapie ziet er veelbelovend uit.